hhhf

hhhf

joi, 19 decembrie 2013

Exercitii origami de perspicacitate (I)

Exercitiile mintii sunt felurite si reprezinta uneori si o modalitate de a ne sustrage de la diverse probleme cotidiene familiare si sociale mai putin placute.Atunci cand ti se solicita gandirea intr-o activitate,adica nu doar indemanare ci si inteligenta este un fapt desigur benefic pentru creier care are nevoie de antrenament prin diverse exercitii de intuitie,analiza,perspicacitate.Fapt stiut si recomandat de multi pedagogi, psihologi,psihoterapeuti.
In cazul acestei tehnici aceste exercitii solicita indeosebi simtul de constructie,capacitatea de reprezentare-proiectare in spatiu si desigur logica matematica .Farmecul aici spre deosebire de alte activitati similare precum constructii lego,puzzle-uri in care piesele sunt produse ready-made,este faptul de a le realiza tu insuti ,deci un hand-made in culori,marimi asa cum iti doresti.Apoi ,odata executate ,iti revine  sarcina de a le asambla conforma unor  reguli  ce vizeaza particularitatile unui model.

Astazi va propun "CUBOCTOEDRUL" ,un poliedru arhimedian  cu 12 suprafete,6 patratice,8 triunghiulare;

REGULA DE ALCATUIRE CONSTRUCTIE:de laturile fiecarui patrat se prind triunghiuri echilaterale.
REGULA ASPECT CROMATIC IN TREI CULORI: Fiecare patrat pastreaza culoarea sa fara suprapuneri alte culori,suprafetele triunghiulare in adancime,sunt alcatuite fiecare  din cele 3 culori alese.
NR PIESE :6
MATERIAL:6 foi de hartie format rectangular in raport de 1:2
RECOMANDAT; folositi trei culori,deci cate doua de aceeasi culoare,Va ajuta sa nu va incurcati.In plus este mai atractiv.

MOD DE REALIZARE:

Foarte simplu,conform imaginii aveti 4 diagonale prin rabaterea varfurilor la laturi,apoi intoarceti foaia si pliati lateralele pana la punctele mediane ale lungimilor pentru a obtine cele doua verticale.                                                                                                                                                       
Intoarceti si adunati foaia conform liniaturii"vale-munte"obtinute.Pentru a se forma relieful corespunzator plierii mai usor ,impingeti cu degetul la intersectia diagonalelor,unde datorita relatiei opuse dintre liniatura diagonalelor in vale si cea in munte a verticalelor exista o anumita tensiune.              
Pliati asadar 6 bucati!



Tinand cont de regulile specificate,cum trebuiesc asamblate cele 6 piese de hartie pentru a alcatui piesa respectiva???!
Fara a fi necesar adeziv!!!Rezultat stabil fara teama destramarii.



Patratele opuse au asadar aceeasi culoare!


MENTIUNI:
Am folosit fasii cu dimensiunile 7 cu 14 cm.
Puteti taia 3 patrate de culori diferite cu latura de 14 cm,dupa care le taiati fiecare in doua parti egale.Desigur, puteti aborda orice marimi,insa pentru inceput este mai usor sa incercati la dimensiuni ceva mai mari.

CUBOCTOEDRUL se incadreaza perfect intr-un cub cu latura egala cu diametrul unei suprafete patratice!

Va incumetati acceptand provocarea?!
Exista mai multe modalitati,...precizez ca nu este chiar usor,dar nici foarte greu!!! 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu